eksamensoppgaver

2MX og 3MX

Som vi vet, kreves begge matematikkfagene ovenfor på en rekke studieretninger, og for mange unge og håpefulle er dette en verkebyll av uante proporsjoner. Det er heller ikke til å sparke under en stol at mens interessen for tekniske duppeditter i hverdangen har gått til topps, så har interessen for og kompetansen i matte gått drastisk ned. – Faktisk, så kan de se ut til at sammenhengen mellom disse to tendensene beskrives godt av et par inverse funksjoner – hehehe, neida, jeg bare tuller. glis Nå skal jeg legge fra meg alle nerdevitsene, og så skal jeg gi deg min historie, fordi jeg vet historien vil gi deg et positivt løft og troen på at du kan klare det!

Den begynner med en svak G og et lenger avbrekk fra skole og matematikk, til denne fantastiske nettsiden og en genuin interesse for faget. På veien mot 2- og 3MX har papir blitt revet i fillebiter, negler gnagd ned til knokene og kalkulatoren har fått merke tommelens sanne vrede. Men det har også være veldig lystbetont og moro til tider! Hadde noen sagt til meg for et knapt år siden at jeg en gang skulle vite hva dette betyr

\lg 5 \cdot \int_0^{2\pi} \frac{\sin^2 x}{\cos^2 x} \, dx

så ville jeg bare ha ledd høyt og nikket ironisk på pæra. I dag er virkeligheten en helt annen, for hvis jeg tillater meg å titte på stykket ovenfor litt for lenge, så kjenner jeg en enorm trang til å løse det matematiske problemet, for det er enkelt! (sa han, med stolthet i stemmen). Uansett, her er en oversikt over hva vi skal gjennomgå:

Vanskelighetsnivå og forkunnskaper før 2MX og 3MX

Min erfaring sier at verken 2MX eller 3MX er vanskelig å ta som privatist, men det viktigste er at du er motivert og setter av tid til oppgaveløsning. Av forkunnskaper hadde jeg kun 1MY, altså ikke 1MX som er mer vanlig og litt vanskeligere enn 1MY, men det gikk helt fint. Det er altså ikke et krav til at du har 1MX for å ta 2- eller 3MX. Likevel var det greit å ha bøkene for 1MX/1MY (samme bok) tilgjengelig, slik at jeg kunne rette oppmerksomheten dit hver gang jeg møtte på huller i kunnskapen.

Bokvalg for 2MX og 3MX

Faglitteratur for 2MX og 3MX

Angående valg av faglitteratur, så nyttet jeg Aschoug forlag sin serie, men jeg har hørt mye positivt om Sinusserien fra Cappelen også. Hva du velger, får nesten bli opp til deg, for jeg kan ikke foreta en vurdering om hvilket læreverk som er best, siden jeg kun har brukt den ene serien. Faktum er jo at begge alternativene tar utgangspunkt i den samme læreplanen, så du trenger ikke være redd for å møte emner du ikke kjenner fra før på eksamen.

Foruten læreboken, anbefaler jeg også at du skaffer deg en oppgavesamling. Det er nemlig slik at både 2MX og 3MX krever at du regner så mye som mulig. Min tilnærming var å lese og regne i læreboken, og så velge litt sporadisk i oppgavesamlingen underveis. Det var fin repetisjon også, fordi min erfaring er at ting man lærer fort kan ende opp i glemmeboken, dersom man stresser seg gjennom kapittel etter kapittel, uten å se seg tilbake og repetere litt.

Tips: Hos Haugen bok finner du alt av fagmateriell. Du får også gratis frakt på ordre over 198,- (husk å kjøpe formelbok, dersom du skal handle litteratur til matematikkstudiene).

Spesielt for eksamen i 2MX

Dersom du allerede har kikket på tidligere gitte eksamensoppgaver, så har du helt sikkert lagt merke til at noen av dem inneholder en forbredelsesdel. Tidligere var det nemlig slik at elever (ikke privatister) mottok en forbredelsesdel en eller to dager før eksamen, slik at de kunne forbrede seg til én av oppgavene i eksamenssettet. Dette er ikke lenger relevant, siden 2MX kun avholdes for privatister. Det er med andre ord ikke lenger en forbredelsesdel, men alle emnene du møter på eksamen er dekket i læreplanen.

Hovedtrekk i eksamensformen for 2MX og 3MX

Eksamenen avlegges skriftlig og varer i 5 timer. Det er vanlig at en eksamen i 2MX og 3MX har fra 5-7 oppgaver, alt etter hvor tidkrevende og vanskelige de er. Normalt dekker hver enkelt oppgave ett emne fra læreplanen og videre er det flere deloppgaver under hver hovedoppgave. For eksempel kan oppgave 4 omhandle geometri, og da får du deloppgavene a, b, c og d. En uskreven regel er dessuten at vanskelighetsgraden øker for hver deloppgave, og i tillegg trenger man ofte svaret fra a for å kunne svare på b.

Dersom man gjør en slurvefeil på a, vil selvfølgelig svaret i b, c og d også bli galt, men dette tar sensorene hensyn til. Dersom du har forstått oppgaven, vil det være tydelig for en erfaren sensor, og dermed er det ikke hvorvidt du har riktig svar eller ei som er det mest utslagsgivende. Husk derfor at en god besvarelse inneholder logiske fremstillinger med ord og figurer.

Hjelpemidler til eksamen i 2MX og 3MX

Formelsamling i matematikk

Du har lov til å bruke regelbok med egne notater. Formelsamlingen på bildet til venstre er utgitt av utdanningsdirektoratet gjennom Gyldendal, og er til mitt kjennskap den eneste som er lov å bruke under eksamineringen. Den kan kjøpes hos bokhandleren og prisen er cirka 30 kroner og strekker seg noen-og-tredve sider. Formelsamlingen inneholder alle de viktigste formlene for 1MX, 2MX og 3MX. Det kjekkeste med denne ordningen, er at regelboka inneholder en del blanke sider, der du har anledning til å skrive egne notater.

Det spiller ingen rolle om du skriver på alle sidene, hvor lite du skriver eller hva du skriver. Du kan til og med printe ut og lime inn ting, hvis du synes det er best. Med hensyn til innhold og form, er det med andre ord det reneste anarki! Det eneste du ikke får lov til, er å utvide antall sider i den.

Kalkulatoren er også lov som hjelpemiddel, og du kan bruke den på alle oppgavene der det ikke er spesifisert at du skal finne svaret ved regning. Dersom du løser en oppgave grafisk eller numerisk på kalkulatoren, er det dog viktig at du forklarer hvordan du gjorde det, og utdyper det litt. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å oppgi hvert enkelt tastetrykk, men at du henviser til at du skrev inn funksjonsuttrykkene i graph-menyen, tegnet grafene på kalkisen og brukte intersection for å finne kryssningspunktene mellom dem.

Vanligvis pleier jeg alltid å regne ut oppgaver jeg får med kalkulatoren først, da vet jeg allerede svaret, slik at jeg fort oppdager slurvefeil og mangler underveis. Lær deg derfor hvordan du bruker kalkulatoren til å løse de fleste oppgavene, i tillegg til å kunne løse dem ved regning.

Bli ferdig med pensum i 2MX og 3MX i god tid før eksamen

I en idéell verden er du ferdig med pensumet en hel måned før eksamen. Da har du god tid til å regne på tidligere gitte eksamensoppgaver. Da er det selvfølgelig kjekt å kunne bruke mine eksamensoppgaver med løsningsforslag som et pedagogisk hjelpemiddel. Skulle du finne på å regne deg mellom alt du får her, så finnes det også eksamenshefter med løsningsforslag og råd til eksamen i mange fag å få kjøpt.

Videre tror jeg de reddeste av dere kan få litt ut av å lese min artikkel om hvordan man lykkes i matematikk. Dessuten har jeg også skrevet litt rundt hvilke muligheter du har som privatist.

Så, kort oppsummert vil jeg si at du burde holde jevn progresjon hele tiden, så skal du se at du vil lykkes i 2MX så vel som 3MX.

Jeg er helt sikker på at du vil bli positivt overrasket over deg selv!

Kommenter

Eposten din vil ikke bli publisert sammen med kommentaren.

Kommentarer(2)

  • Torunn
  • 11.08.2010 21:38

Skal til å studere økonomi, men det er jo 10 år siden jeg hadde matte. Jeg hadde en gang i tiden 2mx, men etter å ikke ha hatt matte på 10 år, er jeg totalt blank. Føles nesten som hjernen har visnet bort.

Så nå må jeg begynne å forberede meg, siden jeg skal studere økonomi som privatist.

Men...jeg har sittet å bladd litt i en mattebok jeg har (2mx), og jeg skjønner ikke bæret. Derfor er mitt spørsmål til deg.

Hvordan har du lest deg frem til dette faget på egen hånd? Jeg mener, det står jo veldig dårlig forklart hvordan den logiske tenkemåten er, og hvordan man skal tenke, for å komme frem til det svaret man skal.

Boken viser bare først 1 linje, så viser den en annen linje hvor den har begynt på løsningen. Men ikke noe sted står hvordan man skal tenke, eller hvorfor akkurat denne løsningen er logisk.

Så....hvordan fikk du det til? Brukte du noe tilleggslitteratur? Dersom man går i et klasserom der det er en lærer, så forklarer jo han tenkemåten og hvordan man må tenke for å løse oppgaven.

Fint om du kan gi meg noen tips!!

  • gry
  • 04.02.2009 11:56

Hei
Veldig kjekt å lese din positive sider vedr matte.
Neste skoleår planlegges Mx2 og Fysikk - aug - des.
12 uke feb - april Exphil Exfac på Bali. Skulle jo også hatt Mx3 før skoleåret 2010/2011. Der er vel kanskje vel optimistisk. ???? Ser at det er vanlig å bruke 6 undervisningstimer pr uke i ett halv år for å få Mx2 ? stemmer det? Ser du en løsning på hvordan dette kan gjøres ?

Hjemmeside

Med videoguidene på hjemmeside lærer du å lage hjemmeside. Hjemmesiden kan kodes med HTML, CSS og PHP eller lages med et CMS.

Webhotell

For å lage hjemmeside, trenger du lagringsplass og domene. Her kan du sammenligne og lese tester av webhotell.

Tjene penger på nett

Når du har et webhotell og en hjemmeside, så er det på tide å markedsføre og utføre SEO på websiden for å tjene penger på nett.