eksamensoppgaver

Foredrag

Foredrag
Skremmende syn?

De fleste av oss har en eller annen gang i livet måtte holde et foredrag for en forsamling. Mange av oss synes at det å holde foredrag kan være en forferdelig opplevelse, for som de fleste av oss allerede vet, så er frykt nummer 1 å tale foran en foramling, mens nummer 2 er å dø!

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt på generelt grunnlag. Du kan bruke foredragsmalen i forskjellige situasjoner, for eksempel ved en muntlig eksamen, en arbeidssituasjon eller i en skoleoppgave. Vi skal dele opp foredraget i biter, og for hver bit skal vi se om det er mulig å finne noen tommelfingerregler for hva som kan gjøre et foredrag lystig for deg å gjennomføre, og interessant for folk å høre på.

Så, før vi begynner bør vi definere hva et foredrag egentlig er. Et foredrag er en kommunikasjonsform der målet er å oppnå effektiv informasjonsoverføring fra taleren til en forsamling med mennesker. Ja, dette er en krunglete, formell og høytidelig definisjon, så la oss stykke opp et typisk foredrag i komponenter for å gjøre det hele litt tydeligere.

Foredragets komponenter

Det kan nesten se ut til at vi glemmer deg oppi det hele, hehehe glis. Det må vi jo ikke, for du er nemlig det viktigste elementet i hele foredraget. Du er den store kommunikatøren, og hvis du kommuniserer dårlig, så spiller det ingen rolle hvor interessant informasjonen du presenterer er, fordi din usikkerhet og inkompetanse forsyrer og ødelegger hele presentasjonen. Dette er nok en av de viktigste grunnene til at folk stort sett ikke liker å holde foredrag, vi vet nemlig at våre prestasjoner blir vurdert av dem som hører på.

Finnes det bot og bedring for denne frykten for å bli vurdert? Javisst, men først må du beherske foredragskunsten, for ved å beherske, så vet du at folks vurdering vil være i din favør. glad

Innledning og presentasjon av degselv og innhold

personlighets silhouette

Først og fremst bør du gjøre et godt førsteinntrykk. Det betyr at du bør kle deg smart og tillitsvekkende, i tillegg kan et lite triks være å ha med et glass vann opp på talerstolen. Deretter hilser du høflig og tar deg en aldri så liten nippeslurk - det signaliserer til de som ser på at du er avslappet, og følgelig gir det en mindre anspent atmosfære i lokalet. Det kan også være lurt med en liten morsomhet for å stadfeste deg selv og lette litt på trykket. (Dette kan også gjøres gjennom litt småpreik før foredraget starter.)

Videre bør du presentere degselv, og det burde du gjøre med autoritet ved å bruke en selvsikker stemme og ha en rak holdning. Det holder rett og slett ikke å stå krokrygget foran en forsamling, mens du mumler monotont fra et manuskript. - Vær levende og fortell hvem du er. - Hvis vi antar at du skal holde en presentasjon om økonomi, så bør du fortelle folk hvor du tok utdannelsen din, hvilken utdannelse du har, hvem du arbeider for og hvor lenge du har jobbet i bransjen. Dette gjør at publikum gir deg mer autoritet og tillit, som videre gir det du sier mer kredabilitet.

Hvis du skal holde et foredrag om noe på skolen, så kjenner alle deg allerede, og dermed er ikke en slik presentasjon av deg selv og egne meritter nødvendig. Da kan du gå rett inn på hvilken problemstilling eller informasjon du skal ta opp, og hvorfor du valgte dette temaet.

Etter at du har presentert deg, så må du introdusere hva du skal snakke om og vise forsamlingen hvordan foredraget er lagt opp. Det kan du gjøre i PowerPoint eller på en overhead. Dette er for å forbrede folk på hva som kommer. I tillegg ser de at det vil være åpent for spørsmål mot slutten av presentasjonen, og da har de det i mente mens de hører hva du forteller.

Da vil jeg igjen dreie oppmerksomheten mot det tidligere eksemplet med personen som leste fra et manuskript. Det er ikke lurt, fordi det signaliserer at du ikke vet hva du snakker om. Det er mye bedre å ha et papir med noen stikkord på, eller enda bedre; huske alt utenat! Hvis du vil memorere foredraget ditt, kan denne hukommelsesteknikken være til hjelp.

Videre kan det være lurt å bevege seg litt rundt mens du snakker. Da må de som følger med flytte blikket, og på den måten signaliserer du at du eier scenen. Ved å flytte seg rundt, blir det heller ikke så lett for tilhørerne å sovne, og det er jo også en god ting, hehehe. glis

Tematisk gjennomgang

Med alt kroppsspråk- og retorikkrelatert ute av veien, så tar vi for oss den tematiske gjennomgangen av presentasjonen. Det viktigste her er å få presentasjonen til å være flytende, levende og faktabasert. Hvis du skal holde et foredrag/presentasjon om arbeidsmiljø og sykefravær på en bedrift, så kunne vi fått ei liste med temaer som så omtrent slik ut:

Tematisk gjennomgang over foredraget

Ettertanker og din konklusjon

Etter at du har presentert fakta og problemstillinger, så kan det være smart at du setter av tid og rom for egne konlusjoner og eventuelle løsninger. Her er det mulig å la din personlighet og gode egenskaper som problemløser komme frem, og det kan være viktig i både jobb- og skolesammenheng.

Det går egentlig ikke ann å gi noen fasitsvar på hvordan denne delen av foredraget skal se ut, siden den bør farges sterkt av deg og din personlighet. Dog er det være lurt å ikke være for bombastisk, type: Dette er det vi må gjøre. Det er helt klart lurere å opptre litt mer demokratisk, så personlig forklarer jeg heller løsningen tydelig, og lar alle parter få vite hvorfor løsningen er bra for dem.

Åpent for spørsmål

Til slutt åpner du for spørsmål og kommentarer fra tilhørerne dine. Dessverre er det slik at folk ofte sitter med spørsmål, men er for redde til å være den første som spør, eller at det de spør om virker dumt. Derfor kan det være lurt av deg å fortelle hvilke spørsmål du hadde, da du laget foredraget. - Da jeg laget dette foredraget, så lurte jeg på hvorfor ... Etter å ha lest meg opp på emnet fant jeg at ... - På den måten bryter du isen litt, og folk kan ha lettere for å begynne å spørre.

Ingen spørsmål kan også være et godt tegn, kanskje du allerede har besvart alt det de måtte lure på. Du kan poengtere dette ved å si: Ingen spørsmål? - Det må jo bety at jeg har gjort en god jobb med foredraget glad - Dette kan også lette litt på stemningen og få folk til å begynne å spørre eller å komme med tilbakemeldinger.

Andre viktige ting i foredraget

Husk også å kjenne ditt publikum, og bruk et språk som forsamlingen forstår. - Ingenting er verre enn å se på en eller annen akademiker som står og boltrer seg i fremmedord for å høres smart ut, mens tilhørerne ikke forstår 50% av det som blir sagt.

Det er også smart å være positiv og engasjert i foredraget, men ikke ta helt av, hehe glis

Dette er som sagt en slags innføring i det å holde foredrag på generelt grunnlag, så man må nesten plukke og kaste noen av poengene i denne artikkelen alt etter hva man ønsker å oppnå, og ikke minst hvor man skal holde foredraget, for hvem og om hvilket emne.

Takk for oppmerksomheten glad

Kommenter

Eposten din vil ikke bli publisert sammen med kommentaren.

Kommentarer(3)

  • Håkon
  • 25.10.2011 22:37

Supert!

Skal virkelig huske på dette til forelesningsdagen min.. gruer meg sykt :S

  • Vilde
  • 31.08.2010 15:48

Kjempe bra skrevet! glis
Dette skal jeg huske når
jeg skal holde et foredrag glad

  • Fride
  • 16.02.2010 15:37

HVA STÅR DET DER?

Hjemmeside

Med videoguidene på hjemmeside lærer du å lage hjemmeside. Hjemmesiden kan kodes med HTML, CSS og PHP eller lages med et CMS.

Webhotell

For å lage hjemmeside, trenger du lagringsplass og domene. Her kan du sammenligne og lese tester av webhotell.

Tjene penger på nett

Når du har et webhotell og en hjemmeside, så er det på tide å markedsføre og utføre SEO på websiden for å tjene penger på nett.