eksamensoppgaver

Topphemmelige eksamenstips

nerd Klar for eksamen?

At eksamensrådene i denne artikkelen er topphemmelig, er kanskje å overdrive, men at rådene er gode, er et ufravikelig og vitenskapelig bevist faktum. Her vil jeg indoktrinere deg med det jeg kaller eksamensåndens ti bud. Undertegnede har dessverre bare sju, men ti høres så ufattelig mye bedre ut!

Bakgrunnen for artikkelen, er ting jeg har lest, lært og smertelig fått erfare på egenhånd. Nå anser jeg det som min oppgave å utøve eldgamle manipulasjonsteknikker på sinnet ditt, slik at du unngår å gjøre de samme feiltrinnene som meg.

Les gjennom linjene, ikke mellom!

Hvis du vil ha totalt utbytte av disse fenomenale rådene, må du vise skjønn. Du må lese gjennom linjene, se budskapet bak ordene og bruke rådene som passer for din situasjon. Gjør du det, kan jeg garantere deg 6 i alle fag, at du blir rik og finner drømmepartneren innen relativt kort tid. – Dette kommer fra en person som ikke har noen av delene.

Les og lær, få det i fingre og tær

Gjennom hele eksamensforbredelsene, vil du jobbe fokusert på målene i læreplanen i det aktuelle faget. Bruk gjerne en tusj til å krysse av for hva du kan, og føler du behersker.

Hvis du kjenner den stikkende følelsen av dette kan jeg ikke, så må du ikke overse det og gå videre til det du kan, fordi du synes det er artigere å gjøre det du er flink til. – Grip heller tak i det du virkelig er dårlig på, og få full kontroll der.

Å gjøre det man allerede er flink til, virker mot sin hensikt...

Er det noe du virkelig suger i, ikke sitt der med henda over hodet som en hjelpesløs nisse og forbann lærere eller deg selv. – Ta deg heller en pause, bli kvitt frustrasjonene og gå på med nytt mot, ellers vil du fort kunne befinne deg i en situasjon der du bruker mer hjernekapasitet på å irritere deg over ting i læringsprossessen, enn av å lære. Kort sagt

Det du fokuserer på, får du mer av.

Du prater mer enn du studerer

pratsom tenåring De pratsomme elevene

Noen mennesker, inkludert meg selv, er veldig opptatt av å prate om studiene. Da snakker jeg ikke om det som inngår i studiene, men om ting som tidspress, alt arbeidet og om hvor ufattelig kjipt det ene og det andre er.

I håp om at jeg ved å skrive det, skal lære å ta ibruk dette rådet selv, så vil jeg anbefale folk å ta sterk avstand fra dette atferdsmønsteret. – Det er ingen, absolutt ingen, deg inkludert, som er interessert i, eller tjent med å måtte høre på ting som

 1. Jeg har så mye å gjøre, huff og huff!
 2. Åh, jeg har så mye jeg skulle ha gjort, men ikke har rukket.
 3. Tiden strekker rett og slett ikke til, huff og huff!
 4. Læreren min er evneveik og forklarer på en vanskelig måte!!!

Bare gjør det, ikke sitt og snakk om å gjøre det!

KMM og KMF

Hvis du likevel ikke klarer å la praten om studiene ligge, så sørg for all del å være medlem av KMF og ikke KMM. Hva i alle dager er det?, spør du. Vel, la meg forklare: KMM er initialene til klubben Kos med Misnøye, der samtales det ofte om alt som er negativt og motstridende her i verden.

Sørg heller for å bli rekruttert inn i KMF, Kos med Fremgang. – Folkene der byr på en bedre atmosfære og samtaleemnene er mer inspirerende enn de som bastant og bombastisk føres i KMM.

Spis det gode for ditt hode

rosiner En klase med nydelige rosiner

Husk at eksamensavleggelsen ikke er en unik mulighet til å proppe i seg slikkerier og sukkerholdig væske, det har vi lørdager til. På eksamen vil du ha fokus og holde et javnt tempo. Dersom du fyller systemet med (feil type) sukker eller annen usunn mat, vil balansen i kroppen din jumpe opp og ned som ei gammel bingotante, der nettopp har vunnet 500 kroner.

Det er klart det er individuelt hvor mye man reagerer, men selv opplever jeg ofte et massivt energitilskudd like etter inntak av usunn mat, for så å sige sammen som en truddelutt like etter.

Du ønsker å ha et stabilt nivå på blodsukkeret gjennom hele dagen, og da er, ingen ringere enn, rosinene anbefalt. Fruktose (druesukker) skal visserlig fremme hjerneaktiviteten din på en positiv måte. Skulle du være en av de som ikke liker rosiner, så er mandler et fullgodt alternativ. I tillegg til rosiner og mandler må du selvfølgelig ha noe vann og sunn kost.

Stress less, then impress!

Når du skal studere, vil du være komfortabel og rolig, ikke hoppe fra side til side som en hodeløs bærpeller på jakt etter det perfekte jordbær.

Hjernen opererer nemlig på forskjellige frekvenser, og når du skal lære, vil du være i den idéelle alfatilstanden som på folkemunne kalles avslappet konsentrasjon.*

Teknisk sett, er du i alfatilstanden når hjernen opererer med 8 til 12 sykluser per sekund, og da kobles både underbevisstheten og langtidshukommelsen inn i læringen. – Dette gir gigantisk utbytte til ekstremt lave priser! Paradokset er jo at de som oppfatter læring som et stressmoment, kun ødelegger for seg selv.

Velvære og læring går hånd i hånd.

Eksamensnerver og angst? – Bruk dop!

skrik av E. Munch Kjenner du angsten?

Kanskje en kontroversiell overskrift her, men, ja, du leste riktig! Hvis du lider av eksamensnerver og angst, så er det da verdt det?

Hvis du er en av de som vet på forhånd at du har problemer med å få sove natten før eksamen, så er det vel bedre å ta seg en tur til fastlegen, forklare problemet og poppe i seg en innsovningstabelett, enn å sitte der som en underytende, trøtt zombie og bli offer for en dårlig eksamenskarakter for resten av livet? – Du reagerer kanskje på dette rådet, men vi snakker tross alt ikke om å bli herionist her, men om å ta ofre noen prinsipper for å yte så godt som mulig på en veldig viktig dag.

Det finnes mengder av piller mot alt, men alt for mange tar for mye piller.

La det sitatet være en indikasjon på at jeg ikke sverger til uvorent medisinbruk.

Med pennen i handa og svette på panna

Kladding er for pyser

Til eksamen må man bruke penn, og derfor er det ganske mange som kladder. Dette er unødvendig, tidkrevende og tullete. De tre vanligste argumentene for kladding er

Ok, da skal vi begynne å knuse argumentene for å kladde, en etter en etter en, i tur og orden.

Flyt, sammenheng og kreativitet

Flyten blir nok bedre for dem som angriper en skriveoppgave direkte ved å begynne å kladde, ja, men da er allerede første feil begått. Når du skriver, er det fort gjort å ikke ta seg tid til å tenke gjennom formuleringer, ordvalg og struktur. Unngår man å gjøre det, så blir oppgaven fort verre å lese enn et æddadikt, dette vet vi, og derfor velger mange å kladde.

Derfor introduserer jeg noe som er helt nytt i Norge – Den kladdløse metoden!
Vi tar utgangspunkt i en eksamensoppgave, der vi skal skrive en artikkel om reklamens påvirkning på umyndig ungdom i Norge.

Jeg lager simpelten et tankekart, der jeg oppsummerer hele strukturen i dokumentet, og hvilke temaer jeg systematisk vil igjennom og hvilke poenger og eksempler jeg vil dra frem under hvert tema. Dette tankekartet tok med 10 minutter å snekre sammen.

Da blir altså Rovdyrjakten på de unge forbrukerne overskriften, deretter tar jeg for meg innledningen som skal baseres på alle disse punktene. Dernest, begynner jeg å skrive om

Den siste punktet er særlig viktig, da det viser din evne til å synse litt rundt det som skjer i samfunnet – en unik mulighet til å vise individualitet og forståelse for ting med andre ord. Pass dessuten alltid på å ha en god punchline på slutten av en oppgave. Hvis den siste setningen dirrer i pæra på sensor idet han legger fra seg oppgaven, så får du en god karakter.

Denne boksmetoden er veldig smart, fordi du kan la assosiasjonene dine til temaet få fritt utløp, og rette alt fokus på kreativitet og poengene du vil skrive om. For å organisere temaene kan du bruke penner og fargestifter og sette piler i øst og vest.

Etter du har gjort det, er det bare å la formuleringene rulle fra handa til papiret!

Bad besvarelsen din i blanko

Det er bedre å bruke tipex på en skriveleif her og der, enn å bruke verdifull eksamenstid på å kludde og kladde. Hvis du har en matematikkeksamen, stiller det seg litt annerledes i noen få situasjoner. Hvis du for eksempel er i tvil om det du gjør er riktig før du starter, kan du naske frem kladdearket for å figurere og prøve deg frem litt der.

Jeg er rulleblankonarkoman, for ingenting er verre enn å sitte der som et mehe og vente på at skiten skal størkne!

Ett godt alternativ til blanko, er dessuten de nye vidunderpennene. – De er verdt sin vekt i gull, fordi de bruker en type blekk som lar seg viske ut med det medfølgende viskelæret. Første gangen jeg brukte en slik penn, var jeg egentlig livredd for å bli diskvalifisert, men jeg hørte ikke noe, så det gikk bra. Er du i tvil? – Bruk den, og si du ikke visste etterpå, du er nemlig uskyldig inntil det motsatte er bevist, hehehe.

Er den lang nok?

Siden tidenes morgen har menn stilt dette spørsmålet. Svarene de har fått, har i mange tilfeller gjort dem frustrerte. Det samme gjelder eksamenskandidater over hele verden. Min erfaring er; skriv litt mer enn påkrevd, da viser du at du er i siget og har mye å fortelle, men samtidig må du unngå å overvekte noen momenter, mens du skriver kort om andre.

Dette tar meg til en tentamenshistorie. – Ei berte jeg gikk på skolen med var helt notorisk med pennen. – Fra oppgaven var mottatt, fløy den pennen på papiret som ti sultne Amerikanere på vei til McDonalds. Man skulle tro hun aldri hadde sett papir før!

Etter å ha rablet av seg åtte-ni sider, og lenge før tiden var ute, føyk hun ut av tentamenslokalet som om livet sto på spill. – Det var tydeligvis ikke lurt, for hun var like betutta hver gang vi fikk igjen prøvene.

Da jeg fortalte henne hvordan jeg kunne sitte i opptil én time og dra meg i øreflippene, mens jeg laget tankekart og lot fantasie og tankene virre, fikk jeg denne tilbakemeldingen av henne:

Jeg kan ikke stoppe når jeg først har begynt, det bare kommer ut av meg! – Og hun sa det med stolthet i stemmen, så jeg forsto at hun ikke ville forstå.

Lever kvalitet, ikke kvantitet!

Vi sparer ikke på reinskogen

Det er mye fokus på miljøet og planetens fremtid om dagen, men det stopper ikke meg i å bruke papir under eksamen. Dette gjelder spesielt i matematikk og fag der man skal besvare flere oppgaver. Jeg ber alltid om å få flere ark enn det de gir ut, slik at jeg slipper å spørre dem igjen senere under eksamen.

Dernest leser jeg hele oppgaven, slik at hele bøtta ligger og svirrer i underbevisstheten mens jeg gjør de andre oppgavene. Videre bruker jeg ett ark per oppgave. Er det en oppgave jeg ikke klarer å besvare innen rimelig kort tid, så popper jeg videre til neste og holder av plass slik at jeg kan daddle tilbake og besvare den senere.

Sensor er en emosjonell tulling

sensor*kremt*

Dette er mitt mentale bilde av sensor. Han er en emosjonell tulling, han kan ingenting også er han ekstremt bitter og elsker å straffe folk. Det beste han vet, er å finne noe å kritisere!

Det betyr at jeg ikke skriver politisk ukorrekt. Det betyr at jeg aldri forsøker å være bombastisk – altså påstående. Jeg hadde heller ikke, under noen omstendigheter, tatt opp religionsspørsmål, etnosentrisme eller de negative sidene ved innvandringen i Norge.

Jeg prøver å være positiv, men kritisk til det som er ”gjengs” og politisk korrekt å være kritisk til. Penger er ikke alt, Materialismen har tatt overhånd, Hvor er familieverdiene blitt av?, Strengere straffer for voldtektsmenn! og så videre. Aldri, jeg gjentar, aldri: Jeg elsker penger, jeg vil bade i dem og kjøpe meg tusen fantasillioner duppeditter jeg ikke trenger, eller Fengslene er overfylt av innvandrere. Hvis jeg tar opp det siste, så er jeg veldig nøye på å gi myndighetene og dårlig integreringspolitikk skylda, (ikke spark nedover, men oppover!) ellers blir det klask på lanken og dårlig karakter. De fleste sensorer er nemlig sosialister!

Husk derfor på at det er bedre å holde egne meninger tilbake, fordi du risikerer at de blir fornærmet, irritert eller enda verre, kaster fra seg hele oppgaven og bare gir den en karakter. – Tror du seriøst at alle sensorer leser helt gjennom samtlige oppgaver? – Jeg tviler sterkt. Det der var en sterk påstand, jeg tar den tilbake og endrer det til: - Tror du aldri det har skjedd at en sensor har lagt fra seg en oppgave han ble for irritert til å lese ferdig? Som jeg sier i overskriften, de er tullinger.

Men ikke en sånn tulling! De kan mye, og vet nesten alt om faget de sensurerer. Derfor er det sinnsykt viktig at du behandler ham som en tulling når du forklarer hva du vet. Ta med andre ord aldri noe for gitt. Beskriv det gjerne ting ned på atomnivå, slik at han ser at du kan det du proklamerer.

Vi skjønner selvfølgelig at denne delen av artikkelen er veldig spissformulert, og at det egentlige budskapet her er:

Ikke fornærm noen og ikke ta ting for gitt, men vær ydmyk og grei ut om det du kan.

Kommenter

Eposten din vil ikke bli publisert sammen med kommentaren.

Kommentarer(15)

 • Lasse
 • 29.05.2017 14:54

Dete er jo bare bullshit

 • Eila
 • 07.12.2016 18:52

Jag skjønner mei jamman ikkje på deire. bruke dom for oc ikkja bli redda oc sånt. nei nei..dop er dumt oc burda ikkkje brukes av nokon i nokon slags aldar..her er eit tips fra mei:
IKKJE BRUK DOP. FOKUSEIR HELLAR PÅ OPPGAVANE OC GJØR DITT BESTA blunk

 • Soraya
 • 26.11.2016 20:50

Hei
Tusen takk for tips! Eg skal ikkje ha eksamen men tentamen, men uansett kva det er blir eg alltid kjempenervøs og gløymer alt i det eg skal begynne. Eg kan ikkje slappe av, og det er viktig å ha toppkarakter i dette faget (matte). I tilleg har eg eit stort press på meg, mamma. Alle i familien er suksessfulle genier. Enten er dei advokater, ingenør, leger osv
Har du fleire tips til meg?

Mvh

Ei desperat jente

 • Student
 • 29.11.2014 01:02

"Eksamensnerver og angst? – Bruk dop!"

Jeg vet ikke helt hvor seriøs du er når du skriver dette, men det er iallefall et veldig dårlig råd som også har vist seg i praksis på universitetene hvor studentene kommer neddopa til eksamen og ikke greier å tenke klart. Det er mye bedre å sove i bare 2-3 timer enn å dope seg. Jeg har selv sovet bare noen få timer før hver eksamen og fått toppkarakter. Man MÅ ikke ha 8 timers søvn selv om det er optimalt, de fleste greier å bruke hjernen godt med mindre.

 • Lone
 • 25.11.2012 18:33

Takk for en underholdende (og ikke minst nyttig) artikkel! Du kan det å formulere deg :-)

 • Anonym
 • 28.05.2011 22:59

Er de fleste sensorene sosialister? Jippi, fordi jeg kom meg ikke helt til å kritisere Arbeiderpartiet+Høyre og DLD før tida var nær ved å renne ut...

 • Die-nesh
 • 25.05.2011 00:27

Takk for artikkelen! Hjalp veldig mye til bokmålseksamen i går og kommer til å hjelpe masse til nynorskeksamen også! glis

Takk igjen!!! glad

 • roy
 • 19.05.2011 13:23

takk for at du lagde denne sida! kan umulig IKKE elske denne hvist man sliter i matte! ^^

 • Evig student
 • 30.03.2011 16:29

Grunnen til at det skal skrives med penn på eksamen er jo vel (iallefall der jeg har hatt eksamen siste åra) at det brukes gjennomslagsark. Da nytter det ikke med lakk.

 • sofie
 • 23.03.2011 08:03

haha... nice. har eksamen om ti minutter, hjelp. men det går nok greit. gode tips da ;D

 • Rebekka
 • 27.11.2010 16:17

Hei!
Kjempebra innlegg altså~ Takk for mange gode råd. Skal ha R1 eksamen på tirsdag og dette kommer til å hjelpe masse!

glad

 • Tine
 • 05.11.2010 10:34

Heerlig!!

Du fikk frekvensene mine umiddelbart på Alfa-nivå. Artikkelen din er suveren:-)

Takk og takk!!

 • Andreas
 • 18.05.2010 21:09

genial side. akkurat det jeg trengte dagen før eksamen! skal jeg komme med noen kritiske ord må det vel være at du burde legge ut flere guider (kremt, sannsynlighetsregning..) ellers som andre her påpeker burde nettsida ta for seg flere fag en bare matte. Ellers er alt supert. Håper du får en gigantisk årslønn av staten for det du gjør her. Det fortjener du ivertfal. glad

 • Kari
 • 10.01.2010 14:00

Og by the way....tipset med sovepiller er faktisk veldig bra, men jeg kan legge til ett par forhåndsregler.
Pga faren for avhengighet har legene de siste årene gitt sterke allergitabletter som sovepiller. Grunnen til det er at en av bivirkningene er sløvhet, og man sover som et barn. MEN...som nevnt her, gir det en seriøs hangover. Skal man bare bruke dette en kort periode anbefaler jeg å presisere at man skal ha innsovningstabletter, som feks imovane. Det hjelper deg til å sovne, men virkningen går ut etter noen time og man vil ikke få noen hangover. Likevel....ta dette tidlig på kvelden og kom i seng rundt kl 21-22, da er du sikker på at hele virkningen vil være ute til du skal prestere.
Good luckglad

 • Kari
 • 10.01.2010 13:56

Takk for en bra side! Skal bli lege og gjennom et helvete av et halvår. Kommer til å slite helt sykt med 3MX for jeg har ikke hatt 2MX på 7 år....hjeeeeeeeeelp. Jaja...MEN...det er ikke noe alternativ og ikke klare det, så derfor lette jeg etter hjelp på nettet og rotet meg inn hit. Så takk for at du prøver å hjelpe oss med angst, ambisjoner, manglende eller glemt kunnskap, og et snev av håp, som forhåpentligvis stiger etter å ha lest dette.
Noen som vet om et slags sammendrag av 2MX på nett??

Hjemmeside

Med videoguidene på hjemmeside lærer du å lage hjemmeside. Hjemmesiden kan kodes med HTML, CSS og PHP eller lages med et CMS.

Webhotell

For å lage hjemmeside, trenger du lagringsplass og domene. Her kan du sammenligne og lese tester av webhotell.

Tjene penger på nett

Når du har et webhotell og en hjemmeside, så er det på tide å markedsføre og utføre SEO på websiden for å tjene penger på nett.