eksamensoppgaver

LaTeX guide

LaTeX

Så hva er LaTeX? Nei, vi snakker ikke om halvnakne damer i lakk og lær, men et fantastisk verktøy mange bruker til å skrive matematiske formler og symboler på PC. Eksempler på bruksområder er løsningsforslagene jeg har publisert under eksamensoppgaver med løsningsforslag, og måten brukere i fora som MathHelpForum (engelsk) og Matematikk.net (norsk) kommuniserer med hverandre på over internett.

Så hvem bør lære seg LaTeX?

og hvorfor burde du kunne kunne litt LaTeX?

  1. Du kan lage profesjonelle innleveringsarbeider, dokumenter og PowerPoint-presentasjoner
  2. Du kan forklare deg klarere over internettforumer når du trenger hjelp eller hjelper andre
  3. Lærere kan lage oversiktelig og fine prøver og oversikter til elevene sine

Det er ikke nødvendig med noen sofistikerte forhåndskunnskaper for å forstå den enkle syntaksen (grammatikken) i LaTeX. Dette er så enkelt, at selv bestemor kunne lært det, for sannheten er at dersom du allerede kan litt engelsk, så er du godt over halvveis. glis

I denne artikkelen vil jeg dog ikke gå dypt inn på hvordan du lager dokumenter i for eksempel PDF-format eller PowerPoint-presentasjoner, men heller lære deg basisen i hvordan det fungerer, slik at du kan nytte det når du spør om noe matematisk relatert i et forum på internett.

Hvis du er interessert i å lære enda mer når du har lest ferdig og fått litt vann på totelittene, så har jeg lagt lagt noen flotte kilder i bunn av denne artikkelen. Uansett, da skrider vi til verket og hovedpunktene er som følger:

Lær LaTeX ved å bruke LaTeX

Jeg anbefaler at du bruker kommentarfeltet i bunn av denne artikkelen til å trene underveis. For å bruke det, skriv inn navn og epost og LaTeX-koden du vil prøve i kommentarfeltet og klikk Forhåndsvisning, ikke send. Da kommer en forhåndsvisningsboks opp, og du ser resultatet av det du har skrevet.

Tall og enkel regning i LaTeX

Vi tar utgangspunkt i et enkelt regnestykke. La oss se på

[tex]5,5+5-2=8,5[/tex]

dette produserer

5,5+5-2=8,5

Ok, ikke særlig imponerende, hehe glis. Men fra dette kan vi trekke noen konklusjoner. Merk at [tex] kun er en start-tag for å sette igang prosessen med å gjøre om det mellom [tex] og [/tex] til matematiske symboler. Disse start-taggene kan variere fra forum til forum, så du må kontrollere hva de bruker på det forumet du er medlem av.

Videre ser vi at tallene, de matematiske operatorene pluss, minus, , og likhetstegnet ikke krever noen spesiell kommando. Dette gjelder også komma, punktum, parenteser og bokstaver.

Men det blir annerledes når vi skal multiplisere (gange) eller dividere (dele). La oss se på

[tex]5 + (5 \cdot 8 \div 4) = 5 + (40 \div 4) = 5 + 10 = 15[/tex]

som gir oss

5 + (5 \cdot 8 \div 4) = 5 + (40 \div 4) = 5 + 10 = 15

Altså er \cdot kommandoen for multiplikasjon og \div for divisjon, og dette kommer fra det engelske ordet divide. Vi ser at engelske ord for matematiske operasjoner henger sammen med LaTeX, hvilket bringer oss videre til brøker.

Brøker i LaTeX

Hva er det engelske ordet for ordet brøk? Jo, det er fraction. Dermed er det naturlig at vi får en brøk ved å skrive

[tex]\frac{teller}{nevner} \frac{25}{4}[/tex]

hvilket gir

\frac{\text{teller}}{\text{nevner}} \qquad\qquad \frac{25}{4}

Nå er det nok allerede klart for deg at vi begynner LaTeX-funksjonene med \ etterfulgt av kommandoen vi ønsker. For noen funksjoner, for eksempel \frac, ser vi at vi også bruker {argument} i tillegg.

Eksponenter og røtter i LaTeX

La oss se på koden

[tex]a^{2} \cdot \sqrt{b}[/tex]

som gir

a^{2} \cdot \sqrt{b}

Altså skriver vi en eksponent med ^ og bruker kommandoen \sqrt (fra engelsk square root) for kvadratrot etterfulgt av { og } for argumentene, og verre er det faktisk ikke glis

Dersom du vil skrive en n-te rot, bruk

[tex]\sqrt[n]{a}[/tex]

som gir

\sqrt[n]{a}

Vi kan også nøste funksjonene, se for eksempel på

[tex]\frac{ a^{2} \cdot \sqrt{b} }{ \frac{a}{b} }[/tex]

som lager

\frac{ a^{2} \cdot \sqrt{b} }{ \frac{a}{b} }

Fantastisk enkelt, eller hva?

En oversikt over koder i LaTeX

Istedenfor at jeg reproduserer en slik oversikt, kan jeg anbefale denne LaTeX matematikk Tutorialen. Der kan du også trene deg på å skrive matematiske symboler i fremtiden.

Anbefalte kilder for mer om LaTeX

LaTeX Wikipedia (norsk)
En kort forklaring på hvordan LaTeX fungerer i dokumenter.
TeXaide
En gratis WYSIWYG editor som lager LaTeX-koder.
The Not So Short Introduction To LaTeX 2 (engelsk)
Fantastisk guide på 155 sider(!). Her lærer du virkelig hvordan det fungerer og hva du må bruke for å lage alt fra rapporter til artikler og PowerPoint-presentasjoner. Guiden fungerer også som et oppslagsverk og er vel den guiden som har presidens på internett. Faktisk var det denne guiden som hjalp meg, da jeg laget løsningsforslagene.
LaTeX Command Summary (engelsk)
Her er absolutt alle kommandoene du trenger og helt i bunn av dokumentet finner du en flott oversikt!
Kommenter

Eposten din vil ikke bli publisert sammen med kommentaren.

Kommentarer(1)

  • avt
  • 22.02.2009 13:13


5 + (5 \cdot 8 \div 4) = 5 + (40 \div 4) = 5 + 10 = 15

Hjemmeside

Med videoguidene på hjemmeside lærer du å lage hjemmeside. Hjemmesiden kan kodes med HTML, CSS og PHP eller lages med et CMS.

Webhotell

For å lage hjemmeside, trenger du lagringsplass og domene. Her kan du sammenligne og lese tester av webhotell.

Tjene penger på nett

Når du har et webhotell og en hjemmeside, så er det på tide å markedsføre og utføre SEO på websiden for å tjene penger på nett.