eksamensoppgaver

LaTeX i MSN

LaTeX i MSN

I denne guiden skal vi implementere LaTeX i MSN under Windows. Med LaTeX i MSN kan du bruke matematiske symboler når du chatter med vennene dine. Dog forutsetter implementeringen at du har litt grunnleggende kjennskap til LaTeX. Minimumskravet er at du vet hvordan LaTeX fungerer, og hvis du ikke allerede vet dette, så anbefaler jeg at du leser om dette i The not so short introduction to LaTeX 2.

Hvis du sitter og klør deg i skallen, mens du lurer på hva LaTeX er, så anbefaler jeg at du leser min enkle lille LaTeX guide.

En dårlig eller god nyhet, alt etter hvordan du ser det, er at du må bytte MSN-klient. Det innebærer at du må vende deg til et å bruke et nytt chatteprogram, men til gjengjeld slipper du masende og slitsom reklame fra MSN Messenger. glad

Klienten vi skal bruke heter aMSN og er nok kjent for de litt mer avanserte computerister. For deg som ikke har hørt om det, vil jeg understreke at det ikke er vanskelig å bruke, og at det i tillegg til å være brukervennelig, også støtter en mengde moduler (plugins) som du kan legge til for utvidet funksjonalitet. Et godt eksempel er TeXIM som vi skal bruke for å sende mattesymboler over MSN. - Vel, nok tompreik, la oss begynne guiden.

Installasjon av MiKTeX

Du må først laste ned og installere MiKTeX.

Her finner du forøvrig MiKTeX manualen som kan være svært nyttig å ha underveis.

MiKTeX er på en måte hjernen i systemet, det er den som tolker LaTeX-kodene du dytter inn, og derfor er den helt nødvendig for at dette skal fungere.

Installasjon av ImageMagick

Nå skal du laste ned og installere ImageMagick. Dette programmet sørger for at LaTeX-kodene blir konvertert til bilder som i sin tur kan sendes over MSN.

Installasjon av aMSN

Klienten har norske språkpakker tilgjengelig, men personlig er jeg fan av å bruke engelsk, så i denne guiden vil bildene av aMSN være på engelsk.

Gå til aMSN's nettsted, last ned, installer og start klienten. Du logger selvfølgelig på med ditt vanlige brukernavn og passord.

Installasjon av TeXIM

Du skal nå laste ned og installere pluginen TeXIM. (Alternativ nedlastningslink til TeXIM 0.8).

Pakk opp zip-filen, og legg deretter TeXIM-mappen i C:\Program Files\Amsn\scripts\Plugins eller liknende, avhengig av hvor du la aMSN da du installerte det. Dersom du har problemer, bør du lese denne litt mer detaljerte installasjonsguiden for plugins og skins i aMSN (engelsk).

Deretter restarter du aMSN, klikker Account, Select Plugin og ser til at alt TeXIM er aktivert som på bildet nedenfor.

aMSN Plugins

Deretter klikker du Configure som vist på bildet ovenfor. Da får du opp følgende boks;

TeXIM konfigurasjon

Skriv inn dine baner til

og deretter plotter du inn det samme som jeg har gjort, i tillegg til andre pakker du eventuelt vil ha. (Du kan lese mer om pakker i The Not So Short Introduction to LaTeX 2).

Sjekker om TeXIM er implementert i aMSN

Hvis du har gjort alt riktig, så kan du nå gå inn på en av kontaktene dine. Der skal en ny knapp med matematiske symboler på være tilgjengelig, slik du ser på bildet under.

Chattevindu i aMSN

(Ja, det er Pamela du ser på chatten ovenfor. Uten å bli for privat her, så kan jeg fortelle at vi er veldig nære og gode venner, fordi jeg lærer henne litt algebra. Hun digger nemlig matematikk!)

Skriver inn LaTeX i TeXIM

Klikk på matematikk-knappen ovenfor, da får du opp vinduet nedenfor.

Skriver inn LaTeX-kode
  1. Skriv inn litt LaTeX eller velg symboler fra den tilgjengelige listen.
  2. Klikk Send.

Merk at jeg bruker dollartegnet på hver side av LaTeX-koden. Dette er viktig for at det skal fungere!

Sender LaTeX i aMSN

Og som du ser på bildet nedenfor, det virker!

LaTeX-kode sendt til mottaker

Og dermed kan du skrive matematiske symboler som om det var 1999! glis

Kommenter

Eposten din vil ikke bli publisert sammen med kommentaren.

Hjemmeside

Med videoguidene på hjemmeside lærer du å lage hjemmeside. Hjemmesiden kan kodes med HTML, CSS og PHP eller lages med et CMS.

Webhotell

For å lage hjemmeside, trenger du lagringsplass og domene. Her kan du sammenligne og lese tester av webhotell.

Tjene penger på nett

Når du har et webhotell og en hjemmeside, så er det på tide å markedsføre og utføre SEO på websiden for å tjene penger på nett.